Közösségi tér neve: Patent Ifjúsági és Diákiroda

Közösségi tér címe: 5600 Békéscsaba, Széchenyi u. 4.

Nyitva tartási ideje:

Csabagyöngye Kulturális Központ nyitva tartási idejében: hétfőtől szombatig 07.45-21.00, vasárnap zárva

ügyintézés: 08.00-16.00

Közösségi tér vezetője, kapcsolattartója és elérhetőségei:

Fazekas Lili

Szekeres Kitti

közös céges telefonszám: 06-20/438-0196

Fenntartó:

Csabagyöngye Kulturális Központ

5600 Békéscsaba Széchenyi u. 4.

honlap: www.csabagyongye.com

Az Ifjúsági Házban 1997. október 17-én nyílt meg a Patent Ifjúsági és Diákiroda, ami a békéscsabai gyermek- és ifjúsági korosztály érdekképviseletének, érdekérvényesítésének legfőbb színtere.

Legfőbb feladatunk a kapcsolattartás, információgyűjtés, továbbítás, a gyermek- és ifjúsági korosztály felkészítése a párbeszédrendszerben való részvételre, a felnőttek, döntéshozók szemléletének formálása.

Segítünk fiatalnak, felnőttnek, egyénnek és közösségnek abban, hogy felismerje önmaga erősségeit, lehetőségeit, megismerje a másikat, az együttműködés formáit, s a tettek mezejére lépjen, pl. képzési lehetőséget keressen, szakemberhez forduljon, egyesületet alapítson, pályázatot írjon, együttműködőket találjon, rendezvényt szervezzen.

Ennek érdekében
- képzéseket, konferenciákat, találkozókat szervezünk,
- információs kiadványokat készítünk, gyűjtünk, terjesztünk,
- tanácsadó szolgáltatásokat működtetünk,
- rendezvényeket szervezünk, segítünk.

Fontosabb programjaink:

LIKE (Lézengő Ifjúság Kulturális Eseménye): 2011-óta a tavaszi szünetben összművészeti diákfesztivál fotópályázattal, kreatív programokkal, koncertekkel (résztvevők száma kb. 700 fő)

VIP (Városi Ifjúsági Parlament): A Békéscsabai Diákönkormányzat és a Csabagyöngye Kulturális központ Patent Diákirodája 1998 óta szervez városi szintű érdekképviseleti fórumokat, 2006 óta tavasszal és ősszel rendezzük meg a Városi Ifjúsági Parlamentet a város általános iskolás és középiskolás diákjai számára (résztvevők száma kb. 250-300 fő/alkalom).

Békéscsabai Diákönkormányzat:

1995 óta létezik a városi diák érdekképviseleti szervezet. A középiskolás korosztály szerveződése, tanévenként 30-40 középiskolás diák tagja a város iskoláiból. Általános iskolás tagjaink nincsenek, de a szervezet szívesen vesz részt általános iskolai programokon. A közösségfejlesztő kortárssegítő képzésen részt vett diákok rendhagyó osztályfőnöki órákon, délutáni foglalkozásokon vezetnek csoportos foglalkozásokat az előre egyeztetett témában.

A városi szervezet tagjai saját kapcsolati hálójukon keresztül érik el korosztályukat és motiválják őket a Patentos és DÖKös programok látogatására.

Megbeszéléseiket keddenként tartják a Patent Diákirodában, valamint munkacsoportjaik is itt találkoznak egy-egy program szervezésekor.

A Békéscsabai Diákönkormányzat a Patentos programok legfőbb partnere.

Iskolai Közösségi Szolgálat:

Az  érettségihez kötelező 50 órás iskolai közösségi szolgálat egyik fő célja, hogy a diákok már fiatalon kaphassanak egy kis ízelítőt abból, mit is jelent a közösségi élet, és milyen sokszínűen lehet a közt szolgálni. A Csabagyöngye Kulturális Központban különböző feladatokat tudunk biztosítani, pakolásokban, zenekarok, fellépők kísérésében, takarításban, animátorkodásban, és egyéb foglalkozásokon.  Jelentkezni a Patent Ifjúsági és Diákirodában lehet egy regisztrációs és egy igényfelmérő adatlap kiöltésével.