Közösségi tér neve: Extrém sportpálya

Közösségi tér címe: 5600 Békéscsaba, Gyulai út (Békéscsabai Városi Sportcsarnok mögött)

Közösségi tér elérhetőségei: www.facebook.com/creatureshungary

Nyitva tartás: Március 1-től a nyári időszámítás kezdetéig, valamint a téli időszámítás kezdetétől november 30-ig 06:00-22:00-ig a nyári időszámítás ideje alatt hétköznapokon 06:00-24:00-ig tart nyitva a pálya. A pályát az érdeklődők csak saját felelősségükre használhatják, a pályán történt balesetekért az üzemeltető nem vállal felelősséget!

Működtető szervezet:

Táliber Közösségfejlesztő Alapítvány

5600 Békéscsaba, Vasvári u. 29.

iroda: Andrássy úti Társaskör – 5600 Békéscsaba, Andrássy út 38.

Kapcsolattartó: Zsótér Mária elnök

A Békéscsabai Városi Sportcsarnok melletti extrém pályát 2006 június elsején adták át az első alkalommal megrendezett középiskolai sportparádé alkalmával. 2009 nyarán a megszűnő budapesti Godspeed Sportpark elemeinek egy részét megvásárolta Békéscsaba önkormányzata, ezzel kialakította a ma is látható formáját.

A pálya tulajdonosa a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt., üzemeltetői bérleti szerződést kötnek a tulajdonossal. Több civil szervezet után 2016. júniusától a Táliber Közösségfejlesztő Alapítvány segíti a Creatures Crew önszerveződő extrém sportoló közösséget.

A sportcsarnok mögötti skateparkban gördeszkások, görkorisok és rolleresek fordulnak meg. Ezek az extrém sportok nem csak a direkt erre a célra szánt elemeken élnek, az utcai terep sem idegen a srácoknak, így a városban is lehet velük találkozni.

Gyakran hívják a fiatalokat bemutatókra, iskolai, városi és egyéb civil rendezvényekre is, ahol szívesen megmutatják, mi is ez a sport.

A mozgatható elemeken a bmx street – utcai stílusú válfaját tudják bemutatni. Emellett van még park stílus (ami a sportcsarnok mögötti pályán gyakorolható), valamint trails/dirt, ami épített föld ugrató sorokon művelhető (legközelebb Orosházán). A sima aszfalt is egy lehetőség, ott a bmx flatland gyakorolható.

A bmx egy szabad stílusú sport, ami a motocrossból ered, Bicycle Moto Xcross. Ennek megfelelően különböző trükköket lehet megcsinálni, úgymond beadni. A trükkök számának csak a bringások kreativitása szab határt. Ennek megfelelően minden rider a rá jellemző begyakorolt kedvenc trükkjeit mutatja be. Nincs sorrend abban, hogy mely trükkök a kötelezőek vagy elsők, mit kell megtanulni, ugrani és mozgatni kell megtanulni a biciklit, azután pedig minden belefér, ami jól esik. A szabadság abból is ered, hogy nincs edző, aki utasítana, így mindenki annyit gyakorol és bringázik, amennyi és amikor csak jólesik neki. Ennek köszönhető, hogy mindenki, aki csak űzi ezt a sportot, kifejezetten szereti, amit csinál, és addig nem hagyja abba, amíg lehetősége van rá.