Elérhetőség:
iroda: 5600 Békéscsaba, Andrássy út 38. (Új Nemzedék Békéscsabai Közösségi Tér/Andrássy Úti Társaskör)
nyitva tartás: hétköznap 08.00-16.00
tel.: 06-20/377-1960
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
képviselő:  Zsótér Mária elnök

A Táliber Közösségfejlesztő Alapítvány 2004-ben alakult Békéscsabai székhelyű civil szervezet.

Alapítványunk a közművelődés, ifjúságsegítés, közösségfejlesztés, közösségi mentálhigiéné módszereit, szemléletét alkalmazza. Célcsoportunk elsődlegesen a gyermek- és ifjúsági korosztály, velük, értük végzünk közösségfejlesztői, ifjúságsegítői tevékenységet (táborok, képzések, játszótéri programok szervezése, ifjúsági informális közösségek mentorálása, programjaik támogatása).

Projektjeink során kezdeményezzük azokat a közösségi alkalmakat, találkozókat, amelyek egyrészt közösségi élményt, másrészt ismeretszerzési lehetőséget biztosítanak elsősorban a fiataloknak.

Regisztrált önkéntes fogadó szervezetként felnőtt önkéntes programunk és működtetése, a generációk közös együttműködésének támogatása is kiemelt terület.

Városi szintű nagy projektünk a játszóterek, mint informális közösségi terek fejlesztése: elsősorban tavasztól őszig játszótereken szervezünk programokat. A szervezet 10 évvel ezelőtt, 2006-ban valósította meg első játszótéri programját. Akkor a dobozvár építés, ügyességi játékok, kavicsfestés nem állt meg az ősz beköszöntével, hanem egy éven át tartó városi szintű játszótér örökbefogadói programmá nőtte ki magát, amiben civilek, magánszemélyek mellett Békéscsaba Város Önkormányzata volt partnere az alapítványnak.

Évek óta már két lakótelepi játszótér, a Lencsési lakótelep Fövenyes utcája és a belváros Szigligeti utcája a programok fő helyszíne. Közreműködői pedig felnőtt önkéntes segítők és középiskolás diákok, akik a kötelező közösségi szolgálat 50 órájából szeretnének nyáron teljesíteni néhányat. Ez a program magában foglalja a közösségfejlesztésről, közösségi mentálhigiénéről vallott felfogásunkat. Ennek révén váltunk ismertté és kedvelté generációk számára. Elmondhatjuk, hogy felnőttek olyan gyerekek, akik már most középiskolásként jönnek velünk játszani azokra a játszóterekre, ahol hajdanán kisgyerekként még a célcsoportunk tagjai voltak és velünk játszottak. A gyermekek szülei, nagyszülei pedig a felnőtt önkéntes programunkba kapcsolódnak be.

Ez a generációk közötti együttműködés is azt bizonyítja számunkra a gyakorlatban, hogy hosszú távú elköteleződésünk, folyamatos jelenlétünk lehetőséget ad arra, hogy másokban is felkeltsük az érdeklődést az önkéntesség iránt, majd tudatosan felépített önkéntes programunkba bevonva őket lehetővé tegyük a személyes fejlődésüket, kapcsolati hálójuk bővítését és a közösség örömét nyújtsuk fiataloknak és felnőtteknek egyaránt.

Tagjai vagyunk a Békéscsabai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szakmaközi hálózatnak. 2015-ben részesei voltunk a városi ifjúsági koncepció alkotói folyamatának, a civil műhelyben képviseltük a fiatalok érdekeit. 2016-tól pedig aktívan bekapcsolódunk az ifjúsági koncepció megvalósításába egyes részfeladatokban közreműködve, valamint a Békéscsabai Ifjúsági Kerekasztal létrehozásába és működésébe.

2015. novemberétől lehetőségünk volt csatlakozni a Nemzeti Művelődési Intézet kulturális közfoglalkoztatási programjához, így megnövekedett feladatainkat 2 kulturális közfoglalkoztatott is segíti.

2016 júniusától üzemeltetjük a Békéscsabai Extrém sportpályát a Városi Sportcsarnok mögött.

Az Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft-vel kötött együttműködési megállapodás keretében térítésmentesen végezhetjük ifjúságsegítői, ifjúsági közösségfejlesztői projektjeinket a Békéscsabai Közösségi Térben, ami Andrássy Úti Társaskör néven ismert a fiatalok előtt.

2016-ban több nagyprojektet is megvalósítottunk:

- KÖSZ! Programunkban különböző generációk segítették egymást több hónapos munka során abban, hogy a békéscsabai játszótereken közösen vidám, élménydús programokat valósítsunk meg. A bevont diákokat felnőtt önkénteseink mentorálták.

- Gulág Emlékév kapcsán középiskolás diákokkal részt vettünk egy három napos tanulmányúton, melynek célja a mai fiatalok érzékenyítése történelmi múltunk iránt. A diákok által készített tanulmányút inspirálta képekből fotókiállítás nyílt közösségi terünkben és a tanulók iskolájában.

- Hétköznapi emlékezet címmel kiállítást szerveztünk az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából. Tényeket, emlékeket, hangulatokat megidézve 1944-től napjainkig bemutatjuk az egyén és a közösségek sorsát.

- Közösségi terek éjszakája projektünkben felhívtuk a figyelmet az értékes békéscsabai ifjúsági közösségi terekre, amelyek megteremtik a fiataloknak azt a helyet és hátteret, ahol aktívan eltölthetik szabadidejüket.

Programjaink megvalósítását együttműködő partnerek bevonásával tervezzük a jövőben is. Az együttműködés előnye a forrásbevonás és munkamegosztás, valamint a kölcsönös tanulás. A hálózatosodás és partnerség igénye és gyakorlata nemcsak a szervezetek szükséglete, hanem annak a felismerése is, hogy közérdekű tevékenységünket csak így tudjuk a közösség szolgálatában önmagunk számára is kielégítően végezni, és mintát nyújtani a programjainkon résztvevőknek.


Client 7
Client 8
Client 12
Client 12
Client 11
Client 12
Client 9
Client 10
Client 12
Client 4
Client 5
Client 6